Beyaz ete talep arttı! İstanbul bayramda ‘kanatsız’ kaldı

İstanbul’da, semtine göre değişiklik göstermekle birlikte dana kıymanın kilogramı 550 ile 700 lira, dana kuşbaşının kilogramı 580 ile 720 lira, kemikli kuzu etinin kilogramı ise 550 ile 590 lira arasında satılıyor. Beyaz et ise kırmızı ete göre daha uygun satılırken, bütün tavuğun fiyatı 80 ile 100 lira, tavuk budunun kilogram fiyatı 90 ile 120 lira, tavuk pirzolasının kilogram fiyatı 130 ile 160 lira, tavuk kanadının kilogram fiyatı ise 230 ile 270 lira arasında değişiyor. Kırmızı et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle beyaz ete olan talep arttı. Ramazan Bayramı tatilinde ortaya çıkan kasap ve marketlerde tavuk kanadı bulunamama sorunu, 9 günlük Kurban Bayramı’nın son günlerinde tekrar yaşandı. Uzun bayram tatilinde İstanbul’da kalıp pikniğe gidenlerin ilk tercihi ise tavuk oldu. Bu durum, tavuk kanadı stoklarının hızla tükenmesine yol açtı.

Uzmanlar ise bu sorunun nedenini taze ve kısa sürede tüketilmesi gereken tavuk ürünlerini, satıcıların temkinli davranarak az sipariş vermesine bağlıyor. Tavuk kesim ve satışı yapan firmalar, Kurban Bayramı süresince çalışmadı ve satıcıların son siparişleri arife günü olan 15 Haziran Cumartesi günü teslim edildi. Satılmama ve elde kalma ihtimalini göz önünde bulundurarak az sayıda sipariş veren market ve kasaplarda talep fazla olunca, stoklar kısa sürede tükendi. Durum böyle olunca tatilin son günlerinde vatandaşlar tavuk kanadı bulamadı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası ile Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) yetkililerinden alınan bilgilere göre, Kurban Bayramı’nın sona ermesiyle birlikte kesim ve satış yapan fabrikalar tekrar çalışmaya başladı ve ilk sevkiyatlar bugünden itibaren kasap ve marketlere ulaşacak. Sevkiyatların yeniden başlamasıyla birlikte İstanbul’da yaşanan tavuk kanadı sorununun son bulması bekleniyor. Pikniğe giderken kanat almak isteyen ancak bulamayan vatandaşlar ise diğer beyaz et ürünlerini tercih etmek zorunda kalırken, bazı vatandaşlar ise kanatı daha önceden aldıkları için şanslı olduğunu söyledi.

“ARİFE GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE SEVKİYAT DURDU”

İstanbul’da bazı bölgelerde bulunan kasap dükkanlarında özellikle tavuk kanadının bulunmadığını söyleyen İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Bayramdan dolayı mangal yapma çoğaldığı ve bayram sürecinde tavuk kesimi olmadığı için şu anda bir sıkıntı var. Firmalar da üretimi kıstıkları için bundan dolayı bir sıkıntı yaşanıyor. Arife gününden bir gün önce sevkiyat durdu, bugün başladı. Yarından itibaren normalle döner” dedi.

“PROBLEMİN DEVAM EDECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUM”

Kırmızı etin fiyatına oranla daha ucuz olsa da tavuk ürünlerinin fiyatlarının da arttığını belirten Tüfekçi, aynı durumun Ramazan Bayramı tatilinde de yaşandığını hatırlattı. Yaz sezonunda tavuk ürünlerinin özellikle tatil günlerinde bulunmama sorununun devam edeceğini dile getiren Aydın Tüfekçi, “Problemin devam edeceğini tahmin ediyorum. Çünkü mangallık sezonu açıldı ve vatandaş kırmızı ette pahalı olduğu için beyaz eti, tavuğu tercih ediyorlar. Ondan dolayı sıkıntı yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“TAVUK PARÇALAMA İZNİNİN KASAP ESNAFINA VERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Sorunun kasaplara tavuk parçalama izni verilmesiyle çözüleceğini savunan Tüfekçi, “Biz her zaman bakanlığımızdan tavuk parçalama izninin kasap esnafına verilmesini talep ediyoruz. Şu anda kasap esnafının tavuk parçalaması yasak, esnafım tavuk parçalamaya başlarsa bu işi bir nebze de olsa rahatlatacağını tahmin ediyorum. Fiyat olarak da çok fark edeceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

“PİLİÇ ÜRÜNLERİ SATAN NOKTALAR TEMKİNLİ SİPARİŞ VERME DURUMUNDALAR”

Kurban Bayramı’nda kesimhanelerin de kapalı olduğunu söyleyen Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, “Bu uzun tatil döneminde tüketicimizin talebi piknik ürünlerine yöneldi. Arz da yeterli gelmedi. Uzun bayram tatillerinde temkinli gitmemiz gerekiyor. Tavuk ürünleri bilindiği üzere taze ürünler, son kullanım tarihleri çok kısıtlı. Bir haftalık süre içerisinde tüketilmesi gerektiği için piliç ürünleri satan noktalar da temkinli sipariş verme durumundalar. Çünkü elinde ürün kalırsa sıkıntı yaşayabilirler. Okulların tatil olması ve bayram tatilinin uzun olmasıyla beraber İstanbul boşaldı. Dolayısıyla böyle az sipariş verme, tedarik etme söz konusu” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLERİN DE BEYAZ ETE TALEPLERİ OLUYOR”

Yaz aylarında turizm sezonu ile birlikte tavuk talebinde de artış olduğunu hatırlatan Güzeldere, “Çok sayıda gelen turist misafirlerimiz var. Onların da beyaz ete yoğun talepleri oluyor. Otel ve restoranlarımızın talepleri nedeniyle oraya da bir kayış söz konusu” dedi.

“KIŞIN DA TALEBİN OLMASI NEDENİYLE ENTEGRELER ÜRÜNLERİ ŞOKLAYAMADILAR”

Önceki yıllarda tavuk ürünlerinin az olduğu kış aylarında, stok yapılarak önceden saklandığını ancak bu yıl kışın da talebin olması nedeniyle stok yapılmadığını belirten Güzeldere, “Özellikle kanat ürünlerini entegre tesisler, tavuk üreticileri kış aylarında bu tür ürünleri şoklarlardı. Bizler, perakendeciler ve kasaplar bu şoklu ürünleri alıp taze ürünlere destek olması açısından tüketicimize sunardık. Bu sene kışın da talebin olması nedeniyle entegreler, ürünleri çok fazla şoklayamadılar. Kırmızı etteki yüksek fiyatlar tüketicimizi beyaz ete yöneltmiş oldu. Ortada böyle bir talep olunca da ortaya da böyle bir senaryo çıktı” diye konuştu.

“IZGARALIK ÜRÜNLERİMİZDE DÖNEM DÖNEM YOKA DÜŞME SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Beyaz ette genel bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Faruk Güzeldere, “Beyaz ette bir sıkıntımız yok. Siparişler bugünden sonra rayına girer. Ama ızgaralık ürünlerimizde dönem dönem özellikle kanat ürünlerinde yoka düşme söz konusu olabilir. Tüketicimize de burada şoklu ürünleri önerebiliriz. Satış noktalarında varsa şoklu ürünleri tedarik edebilirler” dedi.

“3 YERE GİTTİK BULAMADIK, 4’ÜNCÜ DE BULDUK”

Ailesiyle birlikte pikniğe gelen Haluk Avcı, “Beyaz et tercih ettik, çünkü kırmızı et pahalı. Kanat bulmakta zor. Zor olduğu gibi oda pahalı, tesadüfen bulduk. 3 yere gittik bulamadık, 4’üncü de bulduk. Millet kırmızı eti yiyemiyor, kanada yöneliyor. Kanada yönelince kasap ne yapıyor, 110’a alıyorsa 200’e satıyor” dedi.

“BİRAZ TEDBİRLİYDİK, ŞANSLIYMIŞIZ”

Tavuk kanadını önceden stok yaptıklarını söyleyen Mikail Tekin ise, “İşin açıkçası biz önceden stok yapmıştık. Stok yaptığımızdan dolayı bulduk, şu an zaten piyasada yok, bulunmuyor. Bayram tatilinden bir hafta öncesinden satın almıştık. Biraz tedbirliydik öyle diyelim, şanslıymışız” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL BOŞALDI DİYORLAR AMA KASAPLARDA DA KANAT YOK”

Ailesiyle birlikte pikniğe gelen Yaşar Çapar, “Kanat pişirecektik, hiçbir yerde kanat bulamadık. Biz de ona alternatif tavuk ciğeri, tavuk budu ve tavuk göğsü aldık, onları yiyeceğiz. Çocuklar kanat seviyor, kanat yiyorlar ama bu sefer bulamadık. İstanbul boşaldı diyorlar ama kasaplarda da kanat yok. Biz de onun niye olduğunu anlayamadık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir