Muhtardan Özgür Özel’e 524 kişilik ‘fakir listesi’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, altı günde altı ile yapacağı Doğu ve Güneydoğu Anadolu ziyareti kapsamında, dün akşam Diyarbakır’a geldi. Özel, Diyarbakır temasları kapsamında bugün Gazi Caddesi’nde esnaf ziyareti yaptı.

Özel, ziyaret sırasında Sur ilçesi Melikahmet Mahallesi Muhtarı Ali Kızgın’ı dinledi. Kızgın, Özel’e mahallesindeki 524 yurttaşın yer aldığı “fakir listesi”ni göstererek şunları söyledi:

-Senin gelişin bizim için moral oldu. Ama benim sana soracağım bir sorum var. Selahattin Bey’in yanına gittiniz. Başkanımızın yanına gittiniz. Durumu nasıldı, morali nasıldı onu öğrenmek istiyorum bir muhtar olarak. Ayrıca bizim sorunlarımız var. Şu an mevcut hükümet olmayabilirsiniz ama en büyük muhalefetimizsiniz. Ayağa bastığı ve ağırlık koyduğu bir muhalefet başkanımızsınız.

-Tabii ki tebrik ediyorum sizi. Özellikle bizim en çok çektiğimiz konu biliyorsunuz ki ekonomi. 524 kişinin bir muhtara müracaat ettiği bir durum. Fakirlik listesi. Gerçekten bu süreç böyle devam ederse bayağı bir sıkıntı içine gireceğiz.

-İçimde daha çok şey var söylemek için ama utanarak söylemiyorum. Bu konuyla ilgili dikkat etmemiz gerekiyor. CHP lideri olarak bize yardımcı olmanızı istiyorum. Biz muhtarlar olarak seçilmiş insanlarız. Şu an aldığımız asgari ücret bir maaş alıyoruz. Emin ol, Allah’tan benim cep telefonum, yemeğim ve mazotuma yetmeyecek şekilde. Yan gelirim de yok. Ben kendimi örnek olarak gösteriyorum. Ama bütün muhtarlar bu halde. Onu da sizin inisiyatifinize bırakıyorum.

Özel ise şunları söyledi:

-Selahattin Bey’in yanına gittim. Hem onu hem Selçuk Mızraklı’yı ziyaret ettim. Selahattin Bey üç dönem önce buranın milletvekiliydi. Sonra İstanbul.

-Selçuk Bey de buranın milletvekiliydi sonra büyükşehir belediye başkanıyken onu almışlardı. Onlara uğradık geldik. İkisi de gayet iyi. Buralara geleceğimi biliyor.

-Soranlara selam ilettiler. Ben kendisine dediğim şekliyle söyleyeyim: Sanki sekiz yıldır orada değil de dün girmiş ve yarın çıkacakmış gibi gördüm. Hem sağlığı yerinde hem sürekli okuyor, çalışıyor, araştırıyor, öğreniyor.

-Hatta bana şöyle bir şey söyledi: ‘Burada sürekli çalışıyorum’ dedi. Günde 10-12 saat. Hem kitap okuyor, yazıyor, gündemi takip ediyor. Ayrıca saz biliyordu başka enstrümanlar çalmayı da öğrenmiş, çalışmış. ‘O kadar çok çalıştım ki hapis yatmadım, yatarım dolmadı ondan çıkamıyorum herhalde’ dedi. Çok selamlarını iletti.”

Bir vatandaşın “İşsizlik ile ilgili projeleriniz var mı” sorusuna yanıt veren Özel, “Projemiz var tabii. Projeyi uygulamak için iki tane şey lazım. Birincisi ya burada belediyen olacak büyükşehirin olacak. Orada da imkanlar dar çünkü. Kayyımdan gelen belediyelere diyorlar ki ‘Moğol istilasından gelmiş gibi her şeyi satmışlar.’ Belediye maaş bile ödeyemez hale gelmiş. Ya belediyen olacak diğer şehirlerde olduğu gibi ya da esas olarak işsizliğe bir çare bulacaksın iktidar olacaksın” dedi.

Vatandaşın bölgenin turizm potansiyeliyle ilgili konuşurken “Toledo projesini ben verdim. Maalesef alınamadı, yapılamadı” demesi üzerine Özel’in Gelecek Partili dediği genç, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu kastederek “Türkiye’de başbakanlık yapmış çok tecrübeli bir siyasetçi. Kendisini şahsen de tanırım, tanışırız, görüşürüz. Bu siyasetin duayenlerinden biri bence. Bunun açık açık hakkını tespit etmek lazım” dedi. Özel de “Sur yıkılırken Sur’dan Toledo yapacağız dediler ona hatırlattı” dedi. Genç de “İspanya’nın sokaklarına benzetmek amaçlı bir şey söyledi. Orada farklı bir şey var” dedi. Gencin “Hayatım boyunca hiçbir siyasi partiye de üye olmadım. Bunun altını çizmek isterim” sözleri üzerine Özel, “Biz bekleriz inşallah” dedi.

“KÜRTLERİN SORUNU OLUP OLMADIĞINA KÜRTLER KARAR VERİR”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Öcalan’ çağrısına ilişkin olarak, “Bugün Cumhur İttifakı’nın Kürtlerin sorunlarını görmediği, gündeme almadığı, alelacele bir şeyler yaptığı süreç son derece riskler, tehlikeler barındırmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu programına başlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i Diyarbakır Havaalanı’nda partililer karşıladı. Karşılama sırasında parti otobüsünden Kürtçe şarkıların çalınması dikkat çekti.

Özel, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a Edirne Cezaevi’nde yaptığı ziyarete değindi ve Demirtaş’ın yaptığı çağrı metninin her kelimesine katıldığını söyledi. Özel, “Altını imzalıyorum” dedi. 

Özel’in konuşmasından başlıklar şöyle: 

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması devleti kadınların arkasından çekmiştir. Bu kadar kadın cinayetinin artmasının nedeni iradenin ortaya konuluş biçimdeki aksaklıktır. 

NARİN İDDİANAMESİ

-Cinayetin kimin işlediği iddianamede yok. Bu cinayetin işlenme sebebi, 8 yaşındaki sabi neden katledildi bu yok. Yasama, yürütme, yargı topluma bilmediğimiz hiçbir şeyi söylememeye devam ediyor. 

-Tayyip Bey seçimden önce verdiği sözleri tutmuyor. 

BAHÇELİ’NİN ÖCALAN ÇAĞRISI

-Buraya gelmeden 24 saat önce Bahçeli’nin açıklamalarıyla önemli bir eşikteyiz. Herkes neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Biz meseleye şuradan bakıyoruz: Bahçeli’nin sözü sadece bir kişinin özgürlüğü, bir kişiye af, ona verilecek kürsü, oradan söylenecek bir söz, lağvolacak bir örgüt…

-CHP barışa giden bu sürecin tamamlanması için, terör örgütünün ortadan kalması için atılacak her adımı önemsiyor ve engel olmayacak, kimin sözü varsa da söylesin.

Şu söz söylenmesin, Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, bir sorun vardır onu da birisi konuşunca bitecektir. Böyle Türkiye’deki Kürtlerin sorununu yok sayıyorsunuz

-Kürt sorunu olup olmadığına Kürtler karar verir, devlet karar veremez. Büyük devlet karar vermiş, küçük Devlet de dün ilan etmiş gibi duruyor. Onların demesiyle Kürt sorunu bitmez, aksine onlar böyle söyledikçe derinleşir.

-Kürtlerin sorunları Kürtler sorun kalmadı diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. 

-Terörün varlığı tüm Türkiye’nin sorunudur ama Kürtlerin sorunları da sadece Kürtlerin değil tüm Türkiye’nin sorunudur. Bu iki sorun eş zamanlı çözülmedikten sonra sorun doğurmaya devam edeceğiz. 

“DİYARBAKIR’DAKİ İYİ NİYETİ VE ENDİŞEYİ GÖRÜYORUZ”

-Diyarbakır’daki iyi niyeti ve endişeyi görüyoruz. Bir kez da süreç daha yürütülmesi, bir kez daha başarısızlık geçen sefer ne yaşattıysa çok daha fazlasını yaşatabilir. Bu sebepten dolayı çok daha dikkatli olmak durumundayız. 

-Kürtlerin yaşadığı sorunların sadece bir kişinin Meclis’te konuşmasıyla değil 86 milyonun temsilcilerinin parlamentoda konuşmasıyla, kurulacak masaya 86 milyonun oturmasıyla çözülecektir. 

-Bugün Cumhur İttifakı’nın Kürtlerin sorunlarını görmediği, gündeme almadığı, alelacele bir şeyler yaptığı süreç son derece riskler, tehlikeler barındırmaktadır. 

-Bir yandan bir sorunu çözeceğiz derken hangi sorunu çözülmeye çalışıldığı konusunda derin şüpheler vardır. Kürt sorununu yok sayıp bir sorunu çözenlerin Erdoğan’ın sorununu çözmek üzere bir süreç yürüttüklerine ilişkin endişeler hızla bertaraf edilmeli. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir